Úvod a hneď rekordný

3 apríla, 2021 0 By Admin

V tomto blogu by som sa chcel venovať hlavne rôznym zaujímavostiam zo sveta hmyzu, na ktoré som počas prezerania literatúry a internetu narazil. Sú to rôzne zaujímavosti z ich života, či vlastnosti ktoré majú. Ale aj k rôznym zaujímavým technikám lovu alebo k histórii entomológie. Jednoducho čokoľvek, čo ma zaujme a týka sa to entomológie.

Úplne na začiatku, aby som vyčerpal túto problematiku aspoň z časti , by som dal pár rekordov zo sveta hmyzu.

O tom, ktorý je najväčší, najťažší, najmenší, najľahší sa už popísalo veľa. Tak ich len v krátkosti zhrniem a prejdem na menej známe, ale takisto rovnako zaujímavé rekordy.

Číslo 1: Najväčší alebo najťažší, chrobák

Fúzač Titanus giganteus

Bezpochyby najväčší chrobák na svete. Hlavne čo sa týka veľkosti tela. Najväčší exemplár dosiahol dĺžku až 16,7cm. Bojuje o prvenstvo s Herkulesom antilským ktorého uvádzam ako číslo 2. No herkules dosahuje dĺžku svojím rohom nie telom.

Obrázok prevzatý z: Wikipédie

Nosorožtek Herkules antliský Dynastes hercules.

S najväčšou dosiahnutou dĺžkou 17,5cm predbieha „titanusa“ čo sa týka dĺžky.

Dynastes hercules ecuatorianus MHNT
Autor obrázku: Didier Descouens

Ešte k ďalším veľkým a robustným druhom patria aj Goliáše z čeľade Cetonidae. Ale o tom sa dá nájsť veľa informácií na internete.

Číslo 2: Motýľ s najväčším rozpätím krídel.

Je ním nočná mora Thysania agrippina s rozpätím krídel 30cm.

By Maria Sibylla Merian – from Metamorphosis insectorum Surinamensium, Plate XX. (Thysania agrippina).

Obrázok je kresba od Marie Sibylly Merian z knihy Metamorphosis insectorum Surinamensium. Bola to významná ilustrátorka a entomologička žijúca na prelome 17. a 18. storočia. K nej by som sa v budúcnosti v niektorom zo svojich článkov rád vrátil.

Navyše Thysania agrippina nie je motýľ s najväčšou plochou krídel, iba rozpätím. Tu držia prvenstvo Attacus atlas a Coscinocera hercules. Obidva z čeľade Saturniidae.

Číslo 3: Najťažší hmyz

Žije na Novom Zélande. WETA, pod týmto názvom sa skrýva niekoľko druhov kobyliek z rodu Deinacrida. Samica Deinacrida heteracantha, ktorú našli na ostrove Little Barrier Island vážila 71 gramov. Touto hmotnosťou sa stala najťažším druhom hmyzu na zemi. Príbeh wety je príbehom o takmer vyhynutom hmyze, ktorý sa podarilo nakoniec zachrániť.

Deinacrida fallai v Bristolskej Zoo (Anglicko). Červený objekt je paradajka.

Číslo 4: Najdlhší hmyz na svete

Najdlhším hmyzom sveta sú pakobylky z rodu Phryganistria. A rekordy tu boli zaznamenané len nedávno. Phryganistria heusii yentuensis popísaná v roku 2014 dosahovala dĺžku 32cm. No v máji 2016 oznámili čínske média v provincii Guanxi, že objavili nový druh zatiaľ nepopísaný, ktorý dosiahol dĺžku 62,4cm. Pracovne nazvaná Phryganistria chinensis. A v auguste 2017 mal jeden z potomkov dĺžku 64cm.

Fotografie a video dokumenty na stránkach z čínskeho múzea, kde zásluhu na objavení pripisujú jej riaditeľovi, si môžete pozrieť tu: Phryganistria

Číslo 5: Najväčšia bystruška sveta

Väčšina váhových a dĺžkových rekordov sa „odohráva“ v trópoch. No jeden svetový rekord máme aj v Európe. Je ním najväčšia bystruška na svete Procerus gigas. Jej ťažiskom výskytu je Balkán.

Autor fotografie: https://flic.kr/p/2e9FZMJ

O rekordoch snáď všetko. A na budúce to už budú iné rekordy. Nemenej zaujímavé a poučné.